
Hoe vind je het beroep of de functie die het beste bij je past?
Bij iedere persoonlijkheid passen andere taken en verantwoordelijkheden. De een geeft graag leiding aan een team, een ander werkt het liefst zelfstandig. Het is daarom belangrijk dat je de baan vindt die bij je past. Om die te vinden bestaan er gelukkig handige methoden.
Het begrip ideale baan laat zich door veel factoren bepalen. Een ervan is salaris, een ander is de aard van de werkzaamheden en of je daar goed in bent. Minstens zo belangrijk is of de job wel bij jouw persoonlijkheid past. De taken kunnen jou bijvoorbeeld inhoudelijk goed liggen, maar als je veel sturing moet geven aan collega’s terwijl je eigenlijk geen leidinggevend type bent, dan sluit de baan toch niet goed aan op wie je bent. En daar word je op termijn niet blijer van.
Tegenzin
Lang niet iedereen zit lekker in z’n vel op het werk. Velen van ons gaan er met tegenzin naartoe, sommigen krijgen zelfs een burn-out. Dat kan met van alles te maken hebben, van een vervelende manager tot te weinig waardering. Vaak is het ook het werk zelf dat niet aansluit bij wie je bent en hoe jij in het leven staat. Bij iedere persoonlijkheid passen immers andere taken en functies. Uiteraard kun je samen met je werkgever naar oplossingen zoeken, beter is echter om de baan of functie te zoeken die wél bij je past. Maar hoe weet je welke dat is?
Beroepskeuzetest
Als je de job zoekt die het beste aansluit bij je karakter en eigenschappen, dan is een beroepskeuzetest een perfect vertrekpunt. Hier doorloop je een aantal keuzevragen die je helpen bepalen welk beroep en bijbehorende werkzaamheden het beste bij je persoonlijkheid passen. Dat doe je aan de hand van 60 uitspraken. Sommige zijn heel specifiek (‘een raamkozijn schilderen’), andere meer algemeen (‘kennis vergaren’). Bij elke uitspraak geef je aan in hoeverre die je aanspreekt, variërend van ‘dit lijkt me helemaal niets’ tot ‘dit spreekt me heel erg aan’.
Persoonlijkheidsprofiel
Op basis van je antwoorden rolt er een persoonlijkheidsprofiel uit de beroepskeuzetest. Je ziet vanzelf hoe hoog je scoort in de categorieën praktisch, onderzoekend, mensgericht, artistiek, ondernemend en conventioneel. Die scores zijn niet dwingend of bepalend, maar ze geven een goed inzicht in waar je je droombaan moet zoeken. De een is bijvoorbeeld een doener met een avontuurlijke instelling, terwijl een ander liever vanachter een bureau gegevens analyseert. Scoor je hoog op ondernemend, dan is de kans groot dat je vrij gedreven bent. Je neemt dan vaak het initiatief en kunt heel overtuigend zijn. En als jij een doel voor ogen hebt, dan weet je anderen daarvoor te winnen. Maar het kan ook dat je hoog scoort op onderzoekend en graag zaken uitpluist. Onderzoekende mensen zijn vaak ergens heel goed in of willen zich graag specialiseren. De beroepskeuzetest geeft talrijke inzichten in je persoonlijkheid. Zelfs als je niet op zoek bent naar werk is dit een leuke test om een keer te doen.
Testen
Naast een beroepskeuzetest zijn er verschillende andere manieren om zelf te testen of een baan of functie wel bij je past. Zo kun je de zeven bronnen van arbeidsvreugde checken, zoals consultant Kees Kouwenhoven die optekende in zijn gelijknamige boek. Dat zijn fysiek welbevinden, collegialiteit, waardering en vertrouwen, goede prestaties, groei, werken met hart en ziel en hogere zingeving. Of je kunt bij Psychologie Magazine testen wat nu eigenlijk jouw behoeften zijn op het werk. Zo zijn er talloze methoden die jou helpen om je ideale baan of functie te vinden. Gebruik ze en je werkgeluk zal flink toenemen.
We hebben goed nieuws! Het is zover, we kunnen de resultaten van het Nationaal Salaris Onderzoek met jullie delen, en ze zijn ronduit opmerkelijk.
Lees de resultaten van het Nationaal Salaris Onderzoek 2023!
Uit het onderzoek is onder andere gebleken dat parttime werken voordeliger is, er nog steeds weinig vrouwen in managementposities zitten en dat de salariskloof juist aan het groeien is. Nieuwsgierig naar de opmerkelijkste en relevante resultaten?